środa, 22 czerwca 2016

Czas na kaczkę

Poniżej przepis na uda z kaczki. Robiłam go po raz pierwszy dla mojego syna i bardzo mu zasmakowały, więc może i Wam się uda :-)

1. 2 ćwiartki tylnie z kaczki
Marynata:
2. jogurt naturalny 3 łyżki
3. czosnek-2 ząbki
3. 1 cebula
4. pęczek koperku
5. tymianek świeży lub suszony
6. zmielony pieprz
7. imbir świeży starty- tyle ile lubicie
8. 1 łyżeczka keczupu lub musztardy sarepskiej (opcjonalnie- ja bardzo lubię )

Dodatki
2 średnie ziemniaki
150 g kalafiora -różyczki

1. Ściągnijcie skórę z kaczki i natrzyjcie mięso marynatą  z każdej strony. odstawcie do lodówki na  min. 2 h.  Przygotujcie różyczki i pokrojone w grube plastry ziemniaki.
Do naczynia żaroodpornego włóżcie trochę ziemniaków oraz kalafiora, potem mięso i znowu trochę ziemniaka i kalafiora. Zamknijcie naczynie i do piekarnika -180 stopni ok. 1,5 -2 h w zależności od wielkości mięsa.
Smacznego :-)

Taka porcja wystarczy na 4 osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz