poniedziałek, 14 marca 2016

Jajko i twaróg w głównej roli

Witajcie, dziś wreszcie słoneczko wyszło i aż chce się żyć. A ponieważ tęsknię już za wiosną przyszła mi ochota na szczypiorek, jajko i ser. Czyli pastę jajeczno-serową :-).Nie mogę używać soli w mojej diecie ponieważ zarzymuje mi się woda w organizmie, więc moja pasta, która z reguły jest mdła bez soli dostanie małe wspomaganie; przepis poniżej:

Przygotuj:
1/4 filiżanki twarogu chudego;
1 jajko na twardo;
szczypiorek;
zielona pietruszka;
ząbek czosnku;
pół małej cebuli;
imbir świeży-szczypta startego imbiru wystarczy;
pieprz; musztarda-np. Dijon;

Najpierw zmiksuj szczypiorek i zieloną pietruszkę; dodaj twaróg, cebulę i czosnek, następnie jajko, zetrzyj trochę imbiru do malaksera, trochę pieprzu, oraz pół łyżeczki musztardy( ja dodałam ostrą Dijon). Zmiksuj całość na gładką masę, spróbuj, jeśli masz za mdłe dołóż ulubionej przyprawy.
Pasta to dwa posiłki białkowe więc 1 porcja to 1/2  jej objętości. 
Podczas jedzenia delikatnie szczypie w język, ale nie jest pikantna. Smacznego :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz