sobota, 19 marca 2016

Indyk w roli głównej


Witajcie, mija właśnie 1 tydzień diety papkowej. Zaczynam szukać nowych smaków i łączyć jedzenie dla mnie z jedzeniem dla rodzinki, Dzisiaj pulpety z indyka, brokułów, imbiru, koperku i marchewki z odrobiną zarodków pszennych lub otręb w sosie pomidorowym. Wstępny farsz dla rodzinki można wzbogacić serem żółtym, zawinąć  w ciasto francuskie i upiec w piekarniku. Przepis na 4 porcje dla miłośników papek poniżej:

Składniki:
Pulpety:
120 g udźca z indyka;
450 g brokułów -może być z mrożonki;
1 jajko
2 pęczki koperku;
1 cebula;
1 marchewka;
5 g imbiru w kawałku;
1-2 ząbki czosnku;
sól, pieprz do smaku;
1 łyżka zarodków pszennych lub otręb owsianych, żytnich

Sos pomidorowy:
 1 szklanka bulionu drobiowego (na chudym mięsie);
 1/2 szklanki zmiksowanych pomidorów -(można kupić gotowy produkt);
 pęczek zmiksowanego koperku;
 pieprz, sól, bazyli do smaku
 łyżka jogurtu naturalnego do zabielenia sosu

 Mięso z indyka pokrój na kawałki, rozmróź brokuły, zetrzyj na drobnych oczkach marchewkę; do malaksera  włóż mięso, brokuły, marchewkę, koperek, imbir, cebulę, czosnek-zmiel wszystko, dodaj jajko, sól, pieprz- dobrze wymieszaj. Następnie dodaj do zmieloneo farszu łyżkę otręb lub zarodków, wymieszaj dokładnie ręcznie aby otręby połączyły się z masą. Bulion połącz z pomidorami i przyprawami i koperkiem; uformuj z masy 4-6 pulpetów i wrzuć do gotującego się sosu, gotuj ok. 20 minut. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz